Coraz więcej badań wykazuje, że istnieje związek pomiędzy prawidłowym żywieniem człowieka a występowaniem chorób w wieku dorosłym.
Oczywistym jest fakt, iż to rodzice i opiekunowie dzieci są odpowiedzialni za odżywianie dziecka i kształtowanie ich nawyków żywieniowych. W okresie wczesnego dzieciństwa, gdy Maluch jest najbardziej otwarty na nowe produkty i smaki, rzadko może występować niechęć do nowości na talerzu. Nowa faktura, forma, kolor, smak, zapach – to jest to co ciekawi Malucha i motywuję do tego by spróbować proponowanego na talerzu produktu.
Są jednak dzieci, które w okresie niemowlęctwa chętnie sięgały po różnorodne produkty, ale z czasem robią to coraz bardziej niechętnie. U takich dzieci może dojść do neofobii żywieniowej czyli zaburzenia odżywiania, które polega na niechęci do jedzenia określonych, nieznanych produktów.
Należy zaznaczyć, że neofobia wynika z problemów z integracją sensoryczną, a więc z dużą wrażliwością zmysłów na pewne właściwości produktów spożywczych. Dziecko nie lubi się brudzić, moczyć rąk, nie dotyka produktów spożywczych, a nawet ma odruch wymiotny na zapach lub smak oferowanych potraw. Są dzieci, które odczuwają dyskomfort podczas dźwięku przeżuwania, gryzienia i połykania przez osoby z otoczenia. Dzieci z neofobią żywieniową nie mają problemu z apetytem, wybierają tylko produkty, które dobrze znają, jest ich zazwyczaj tylko kilka i zawsze takie same, a co za tym idzie mają bardzo ograniczoną podaż wartości odżywczych.
Zaburzenie to należące do grupy zaburzeń sensorycznych wg. Klasyfikacji Chatoor mieści się w grupie: sensoryczne awersje pokarmowe i ma silny związek z nadwrażliwością zmysłów dziecka.
Nie należy jednak mylić neofobii z wybrzydzaniem, grymaszeniem , co prawda należą do tej samej grupy zaburzeń, to istnieje między nimi istotna różnica, ponieważ neofobia wynika z niechęci do jedzenia nieznanych produktów lub inaczej podanych.
Na terapie neofobii żywieniowej składa się praca z pediatrą, psychologiem, neurologopedą i dietetykiem. Istotny jest także udział w zajęciach sensorycznych dzięki, którym możemy wygasić zaburzenia związane z neofobią żywieniową.
Poza wsparciem dziecka z neofobią żywieniową, przez specjalistów, warto stworzyć dzieciom komfortowe warunki eliminujące zaburzenie, w domu, takie jak:
artykuł – Renata Ochocińska
Bibliografia:
(1) Rosenstein D, Oster H. Differential facial responses to four basic tastes in New borns. Child Dev 1988;59:1555-1568.
(2) Pliner P, Hobden K. Development of a scale to measure the trait of food neophobia in humans. ppetite 1992;19:105-120
Sensoryka