Karmienie piersią zapobiega występowaniu infekcji w wieku niemowlęcym oraz chroni przed wystąpieniem nadwagi, otyłości i wielu chorób cywilizacyjnych w wieku dorosłym. Korzyści z karmienia naturalnego są istotne nie tylko dla dziecka, ale również dla matki. Karmienie piersią wpływa m.in. na lepszą regenerację organizmu po porodzie, wcześniejszy powrót do masy ciała sprzed ciąży oraz inne długofalowe skutki zdrowotne.
Mleko ma różnorodny skład, który zmienia się z czasem wzrostu niemowlęcia, ale również w różnych porach dnia oraz w trakcie jednego aktu karmienia. Zawiera nie tylko składniki odżywcze takie jak białko, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne i witaminy. Ważnym elementem mleka mamy są również składniki odpornościowe w tym sIgA, leukocyty, oligosacharydy, lizozym, laktoferyna, nukleotydy, cytokiny i inne. Zawarte w mleku niezbędne kwasy tłuszczowe, enzymy, hormony, czynniki wzrostu, poliaminy i inne związki biologicznie czynne odgrywają ważną rolę w korzyściach zdrowotnych wynikający z karmienia piersią. Mleko kobiece jest wartościowe na każdym etapie karmienia.
Za „wyłączne karmienie piersią” należy rozumieć karmienie mlekiem kobiecym bez wprowadzania dodatkowych pokarmów i płynów (z wyjątkiem niezbędnych leków i witamin). Wprowadzając pokarmy uzupełniające należy kontynuować karmienie piersią do momentu, gdy pożądają tego matka i dziecko.
Częstotliwość karmień u niemowląt powinna wynosić od 8 do 12 w ciągu doby i zmniejszać się wraz z wiekiem dziecka. Zawierać się w tym powinny również karmienia nocne (minimum jedno). Dziecko powinno być karmione w momencie, gdy przejawia oznaki głodu, takie jak zwiększona aktywność, odruch szukania, otwieranie buzi oraz wysuwanie języka. Czas karmienia jest różny dla każdego niemowlęcia i zależy od wielu uwarunkowań. Uważa się, że aktywne karmienie powinno trwać około 10 minut z jednej piersi. Zaleca się, aby niemowlę karmione było naprzemiennie raz z jednej raz z drugiej piersi. Jednak w przypadku niedoboru pokarmu zaleca się kamienie z obu piersi w celu zwiększenia laktacji. Zarówno zbyt krótkie jak i zbyt długo trwające karmienie (powyżej 40 minut) wymaga oceny skuteczności przez specjalistę.
W trakcie karmienia piersią należy pamiętać o suplementacji witaminy D zarówno u niemowląt jak i kobiet karmiących.
Istnieje kilka bezwzględnych przeciwwskazań do karmienia piersią:
W przypadku wątpliwości co do możliwości karmienia piersią należy skontaktować się ze specjalistą, w celu uzgodnienia bezpiecznego sposobu karmienia niemowlęcia.
artykuł mgr Anna Wesołowska
Literatura:
ESPGHAN Committee on Nutrition. Breast-feeding: A Commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. 2009; 49:112-125.
Łuszczyk E., Oleksy Ł… Karmienie piersią, laktacja i żywienie dziecka w 1. roku życia. Standardy Medyczne/Pediatria. 2018; T. 15: DOI:10.17443/SMP2018.15.01
Nehring-Gugulska M.. Karmienie piersią lub mlekiem kobiecym jako złoty standard w żywieniu niemowląt- część 1. Pediatria po Dyplomie. 2017.
Szajewska H., Horvath A., Rybak A., Socha P.. Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienie Dzieci. Standardy Medyczne/Pediatria. 2016; T. 13: 9-24.
Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienie Dzieci. Standardy Medyczne/Pediatria. 2021; T. 18: DOI:10.17444/SMP2021.18.02.
Sensoryka